Az örömhír munkatársai

Nem sokkal a koronavírus-járvány enyhülését követő nyitás után, május 29-én szombaton rendezték meg a Hegyeshalmi lelkinapot, immár tizennyolcadik alkalommal. A lelkinap témái az idei Szent József-évhez illeszkedve a hivatás, a család és a hitre nevelés voltak.

Rendezvényünk főelőadását Zsódi Viktor piarista szerzetes, a mosonmagyaróvári Piarista Iskola igazgatója tartotta, aki egy rövid reggeli imádság után az iskola zenészeiből verbuválódott énekkar segítségével bontotta ki a lelkinap témáit. Előadásának első felében Viktor atya a hivatásról és annak a mai korban megélt nehézségeiről szólt. Kifejtette, a mai gyerekek és szüleik a foglalkozás-túlkínálatot tapasztalva gyakran elbizonytalanodnak; a piarista tapasztalat szerint azonban mielőbb meg kell kezdeni a hivatásgondozást, még akkor is, ha kezdetben nem ismerhető fel annak konkrét tartalma. A szónok saját oktatási tapasztalataiból kiindulva hangsúlyozta, hiába kínál a világ talmi értékeket, hitünk ma is segít egyéni életpályánk hiteles alakításában, majd Juan Mari Ilarduia Személyes projekt című könyve alapján részletesen ismertette a keresztény önnevelés és hivatástervezés főbb szempontjait.

Az elhangzottakat a résztvevők célzott kiscsoportos beszélgetések keretében dolgozták fel, majd következett a helyben főzött közös ebéd elfogyasztása. Az ízletes gulyás és házisütemény mellett lehetőség nyílt a személyes találkozásra, kötetlen beszélgetésre is. A budapesti Eucharisztikus Kongresszusra készülve énekkel kísért szentségimádás keretében köszöntöttük a közénk érkező Krisztust; az elmélyülésben Wolf Pál Péter bősárkányi plébános elmélkedései segítettek.

A kiscsoportos beszélgetések eredményeinek ismertetése mellett hangsúlyos délutáni program volt a Cseh orvosházaspár tanúságtétele. Dr. Cseh Sándor háziorvosként, dr. Smodics Katalin gyermekorvosként több mint három évtizede szolgálja a hegyeshalmiak egészségét. Tanúságtételükben megrendítő erővel vallottak hivatásuk, családi életük és személyes hitük örömeiről, nem elhallgatva a nehézségeket, küzdelmeket sem. A lelkinap 16 órakor kezdődő, a vágyott gyermekek megszületéséért felajánlott zárómiséjére megtelt a Stettni-tó szabadidő-parkja, Butsy Lajos házigazda plébános pedig a Szentlélek ajándékairól, kegyelmének megragadásáról tanított szentbeszédében.

Az idén szimbolikusan felnőttkorba lépett lelkinap az elmúlt évtizedek alatt a környék fontos lelki programjává nőtte ki magát, köszönhetően a helyi katolikus egyházközség, az önkormányzat, helyi vállalkozók és sok jóakaratú ember kitartó összefogásának.

A rendezvényt 2021-ben a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága is támogatta az EKCP-KP-1-2021/1-000044 azonosítójú pályázat keretében.

Szöveg: Paksa Balázs; Fotó: Jenőffy Hanga és ifj. Jenőffy Gábor