Karácsonyi gondolatok

2019. december 15-én, a harmadik adventi gyertyagyújtáskor Butsy Lajos plébános úr a következő gondolatokkal köszöntötte az önkormányzat előtti téren összegyűlteket.

Igazi karácsonyi ajándékok

A karácsony Jézus születésének az ünnepe. Ilyenkor, ha megajándékozzuk egymást, az a szeretet jele. Az igazi karácsonyi ajándék nem anyagi valóság. Minden más elenyészik, de a lélek ajándékai megmaradnak.

Ajándékozzuk karácsonykor a figyelmünket.

Figyelni családtagjainkra, egymásra, nem könnyű dolog.
Egy értelmiségi szülők gyermeke panaszolta, hogy szüleinek nincsen ideje és türelme arra, hogy őt meghallgassák, beszélgessenek vele. Ha valami nagyon nyomja a lelkét, akkor kimegy a mezőre, és kikiabálja magából, vagy leírja és beledobja a tűzbe.
Nincsen fontosabb, mint a szeretteinknek ajándékozott figyelem. A figyelmesség észreveszi mások fájdalmát, szenvedését, örömét, lelki gondjait. Kisérője leszünk annak, akit a figyelmünk követ.

A türelem a legszebb karácsonyi ajándék.

Türelmes az, aki megőrzi higgadtságát a legnagyobb rohanás és feszültségek közepette is. A türelem a lélek olyan erénye, amelyet kevesen gyakorolnak.

Egy családdal együtt élt az idős nagyapa. Reszketett a keze, ezért sokszor piszkos lett étkezésekor az asztalterítő. A menye sokszor ráripakodott. Mikor elfogyott a család türelme, a papát a sarokba ültették étkezéskor. Ott pedig elejtette a tányérját. Ezért adtak neki egy régi, csorba edényt, de azt is elejtette és eltörött. A család egyetlen kisgyermeke kezdte összeszedni a tányér darabjait. Amikor az apja durván számonkérte mit csinál, csak ennyit mondott: „Összeragasztom, hogy ha majd öregek lesztek ti is ebből egyetek.”

A kedvesség igazi karácsonyi ajándék.

Nincsen nehezebben viselhető, mint a morgós, mérges, állandóan rosszkedvű családtag.
A kedvesség megnyugtat, levezeti a feszültséget, és nagyon jól esik mindenkinek.
Kispap koromban, a vizsgaidőszak feszültségei közepette, rosszkedvűen léptem be egy könyvesboltba. Az eladó mosolyogva, rendkívül kedvesen fogadott, segített a vásárlásban. Nagyon megszégyenültem, nagy leckét kaptam tőle, amire a mai napig emlékszem.
Ahhoz, hogy kedvesek legyünk, semmi más nem kell, csak lelki hozzáállás. A kedvesség széppé teszi az embert, az ünnepet, a környzetet.

A jóság emlékezetessé teszi az ünnepet.

Mindannyian arra születtünk, hogy jó emberek legyünk. A jóság bizonyítja a legjobban, hogy Isten a saját képmására teremtett minket.
Egy hívő asszony a hegyekben utazgatott, amikor egy folyóban nagyértékű drágakövet talált. Másnap találkozott egy másik utazóval, aki meglátta nála drágakövet és elkérte tőle. A hívő asszony azonnal neki adta. Az utazó örült a szerencséjének. Ám néhány nap múlva visszatért a nagylelkű asszonyhoz, visszaadta neki a drágakövet és azt mondta: „Adhatsz nekem még értékesebbet, add nekem azt a valamit belőled, ami képessé tett arra, hogy nekem add a drágakövet.”

A karácsony igazi ajándéka a hit.

Az ünnep hit nékül csak hétköznap, vagy munkaszüneti nap.
A hit az ember ajándéka az Istennek. Karácsonykor nem csak mi kaptuk meg Isten legértékesebb ajándékát, a saját fiát, hanem mi is odaajándékozhatjuk önmagunkat neki. Így lesz igazi, és szép a karácsony.
A hívő ember figyelmes, türelmes, kedves és jóságos. Ezek a lelki értékek széppé, boldoggá teszik a karácsonyunkat.”

Közzétette: Mihály Katalin