Sikeres pályázataink

Nemrég kaptuk az örömteli hírt, hogy a hegyeshalmi Szent Bertalan Katolikus Templom ismét anyagi forráshoz jutott egy sikeres pályázat révén. Megkértük Lajos atyát, hogy adjon egy rövid tájékoztatót a 2020-as templomi pályázatokról és azok felhasználásának 2021-es terveiről. Az atya örömmel tett eleget kérésünknek, beszámolóját az alábbiakban tesszük közzé.

2020 a pályázások éve volt. Először hangszerekre pályáztunk és nyertünk 460 000 forintot. Ebből elektro-akusztikus gitárt, akusztikus basszusgitárt, Roland FP-10-es digitális orgonát, kábeleket és húr készleteket vásároltunk.

Fotó: Mihály Katalin

Aztán a templom felújításra pályáztunk. Idén jött meg az értesítés, hogy 15 millió forintot nyertünk.  A pénzből a következő munkálatokat szeretnénk elvégeztetni.

  • Külső téren a túlnőtt tujákat vágjuk ki, helyette a templomtérhez illő liliomot, fehér francia szellőrózsát, babérmeggyet, szárazságtűrő levendulát, gyöngyvirágot és kis meténg növényt ültetünk.
  • A templom északi oldalán a fal és támpillér szigetelése szükséges.
  • Nyugati apszisban a táskás vakolat érett meg a cserére.
  • Az északi és keleti részen a csapadék jobb elvezetését kell megoldanunk.
  • A belső téren a szentélyt, az északi oldalt és a régi sekrestyét kell szigetelni.

.

hegyeshalom-szent-bertalan-templom-barna-istvan-fotoja
Fotó: Barna István

Sikeresen pályáztunk Egyházi közösségi célú programra is. Az így elnyert 310 000 forintot a lelki nap megrendezésére fordítjuk, melyet 2021. május 29-én szeretnénk megtartani. Az összeg fedezi az alapanyagok, tiszteletdíj, útiköltség kiadásait, illetve üst és bogrács készlet, valamint térmikrofon költségét.

A templom felújítás kivitelezési munkáiról később beszámolunk, igyekszünk fotókkal illusztrálni az egyre szépülő templomot és környezetét.

Folyamatban van még egy pályázatunk a plébániai közösségi tér kialakítására. Erről még nincs döntés, de bizakodóak vagyunk. Ha nyerünk, akkor az alagsorban teakonyhát alakítunk ki, a gázkazánt lecseréljük, a helyiségeket kifestjük. Tervezzük a külső homlokzat hőszigetelését, ablakpárkányok cseréjét, valamint a tetőn kisebb javításokat.

Lejegyezte: Mihály Katalin